Energieadvies

Maak uw energiekosten inzichtelijk


page2.php

Onze unit Energie richt zich op de verduurzaming van vastgoed en de optimalisatie van energie- en onderhoudsgerelateerde zaken.

Verplicht energielabel

Per 1 juli 2015 kan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een bestuurlijke boete opleggen bij het niet naleven van de energielabelplicht. Dit betekent dat de ILT controleert of het energielabel is overhandigd bij de verkoop, een nieuwe verhuur of de oplevering van een gebouw. De verkoper riskeert anders een boete die kan oplopen tot € 20.250,-.

Downloads

Hoe weet ik welk energielabel een gebouw heeft?

Check op http://www.ep-online.nl het energielabel van een gebouw. Staat hier geen energielabel van het gebouw dan bestaat het energielabel nog niet in de database van RVO en moet er dus bij verhuur of verkoop nog een energielabel voor het gebouw gemaakt worden.

Energielabel in publieke gebouwen

 • Het energielabel moet op een voor het publiek zichtbare plek hangen in alle publieke gebouwen groter dan 500 m², mits er voor dat gebouw een energielabel is geregistreerd.
 • Publieke overheidsgebouwen groter dan 500 m² hebben altijd een energielabel zichtbaar hangen. Naar verwachting wordt per 1 juli 2015 de grens verlaagd naar 250 m². Het gaat om overheidsgebouwen waar vaak publiek komt (vaker dan incidenteel). Bijvoorbeeld ministeries, provincies, gemeenten, rechtbanken, waterschappen en stadsdeelkantoren. Het gaat ook om verhuurde ruimtes aan particulieren, groter dan 500 m², waar vaak publiek komt bijvoorbeeld een sportschool.

Wat zijn publieke (overheids)gebouwen?

Alle gebouwen die geheel of gedeeltelijk openbaar zijn voor publiek. En waar publiek vaak komt, vaker dan incidenteel. Bovenstaande regels gelden ook als de overheid een ruimte huurt in een particulier gebouw of een particulier een ruimte huurt in een overheidsgebouw.
Het gaat om gebouwen voor:

 • bijeenkomsten. Zoals musea, bibliotheken, stadhuizen, vergadercentra, cafés, restaurants, hotels. Niet: kinderopvang, gebouwen van Defensie en Luchtmacht.
 • gezondheidszorg. Zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorgingshuizen. Niet: gesloten inrichtingen.
 • kantoren. Zoals ministeries, provincies, gemeenten, rechtbanken, waterschappen en stadsdeelkantoren (alle kantoren die via een entree/hal/balie toegankelijk zijn voor publiek). Niet: kantoren waarvoor je speciale toestemming nodig hebt. Bijvoorbeeld een gebouw van Defensie met slagbomen.
 • logies. Zoals hotels, pensions.
 • sport. Zoals sportscholen, stadions, zwembaden.
 • winkels. Zoals supermarkten, kledingwinkels, showrooms van garages, banken.

Welke utiliteitsgebouwen moeten een energielabel hebben?

 • gezondheidszorggebouwen (klinisch en niet-klinisch)
 • overheidsgebouwen
 • horecagebouwen
 • kantoorgebouwen (zoals banken)
 • bedrijfsverzamelgebouwen
 • bijeenkomstgebouwen (zoals schouwburgen)
 • onderwijsgebouwen
 • sportgebouwen
 • winkels (zoals supermarkten)

Werkwijze

Samen met u bepaalt DuurzaamGebouw uw duurzaamheidsambitie. Vervolgens brengen we de mogelijke verduurzamings- en onderhoudsmaatregelen van het gebouw in kaart. Deze maatregelen verwerken we vervolgens in het onderhoudsplan, waarbij we zorgen voor minimale kapitaalvernietiging en een maximale opbrengst uit energiebesparing.

Deze duurzame meerjarenplanning presenteren we vervolgens in de vorm van een business case die de benodigde investeringen en energiewinst op lange termijn inzichtelijk maakt.

Ook als er sprake is van een split-incentive – ofwel gedeelde verantwoordelijkheid voor huurder en verhuurder – wordt helder, hoe de business case voor elke partij eruit ziet.

Energielabel

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een gebouw is, zoals een woning, kantoor of ziekenhuis. Op het energielabel staat onder andere informatie over de isolatie van ramen en vloeren en over het energieverbruik van de centrale verwarming. Verder leest u op het energielabel hoe u het gebouw energiezuiniger kunt maken. DuurzaamGebouw helpt u de juiste maatregelen te treffen. Huiseigenaren moeten een energielabel hebben bij verkoop of verhuur van hun woning.

Energiemanagement

Hoe gaat u om met de steeds veranderende wetgeving? Hoe kunt u uw duurzame ambities waarmaken? En hoe scoort uw huisvesting op het gebied van energieverbruik? Energiemanagement geeft grip op energiegerelateerde processen. DuurzaamGebouw ondersteunt u om uw energieambities te kunnen waarborgen. Naar wens helpen wij u bij de implementatie van deze processen en procedures.

Duurzaam Meerjaren Onderhouds Plan (DMOP)

U hebt duurzame ambities, maar u weet niet precies wat de kosten en opbrengsten zijn op lange termijn? Wanneer kunt u deze maatregelen het best inplannen of waar mogelijk combineren met uw gepland onderhoud? In een Duurzaam Meerjaren Onderhouds Plan (DMOP) staan de duurzame maatregelen ingepland, naast de reguliere onderhoudsmaatregelen. Deze maatregelen komen deels voort uit een EPA Maatwerkadvies. Een DMOP wordt ook wel een verduurzaamd meerjarenplan genoemd.

In een business case vergelijken wij verschillende planningsscenario’s (kosten-opbrengsten). Een DMOP wordt over het algemeen gebruikt als communicatiemiddel naar de financieel verantwoordelijken binnen een organisatie, om de reële kosten van een duurzame ambitie te onderbouwen.


Adviseurs Energieadvies


Contact

Wil je antwoord op je vraag?