Energielabel

Welk energielabel voor uw gebouw?

Heeft u het energielabel van uw gebouw al op een zichtbare plek hangen? Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is. Energiezuinige gebouwen zijn bij voorbaat aantrekkelijker voor een koper of huurder. Een hoger label betekent namelijk een lagere energierekening, minder CO₂-uitstoot en meer woon- en werkcomfort. Wie wil dat nu niet?

Energielabel, of boete?

Heeft u geen idee of uw gebouw al een energielabel heeft? Dat is gemakkelijk te controleren en indien nodig op te stellen. Door de energielabelplicht na te leven voorkomt u een boete en tegelijkertijd opent het deuren naar een doeltreffende aanpak tot energiebesparing.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert op de aanwezigheid van het definitieve energielabel bij de verkoop, verhuur en oplevering van gebouwen. Dat geldt voor zowel woningen en utiliteitsgebouwen als kantoren, winkels, e.a.. Bij het ontbreken hiervan legt de ILT direct een geldstraf op. De boetes variëren van €405,- voor woningen tot ruim €20.250,- voor kantoren. Belangrijk om te weten: binnenkort zijn voor kantoren de labels G t/m D niet meer voldoende.

Direct advies inwinnen & inplannen kan via ons contactformulier we nemen hierna zo snel mogelijk contact met u op!

Waarom energielabel C?

Per 1 januari 2023 dient ieder kantoorgebouw dat groter is dan 100 m2 minimaal energielabel C te bezitten. Voldoet een kantoorgebouw vanaf 1 januari 2023 niet aan de norm, dan mag het niet meer gebruikt worden als kantoor. Voorkom dat uw werknemers en/of huurders op zoek moeten naar een nieuwe werkplek en tref op tijd de juiste maatregelen.

Er zijn een aantal uitzonderingen van toepassing op deze harde eis. Zo zijn kantoorruimten die een nevenfunctie hebben (wanneer minder dan 50% van het gebruiksoppervlak een kantoorfunctie heeft) uitgesloten. Net als rijksmonumenten en panden die binnen 2 jaar worden gesloopt, getransformeerd of onteigend.

 

Verplicht of niet verplicht? Een juist energielabel wekt altijd de goede energie in u en uw gebouw op!

In 4 stappen naar energielabel C

Voor gebouweigenaren heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) het ideale stappenplan opgesteld. In 4 stappen is het mogelijk om een bedrijfspand met energielabel D t/m G naar minimaal C te tillen.

1:  Vraag maatwerkadvies aan;
2:  Verken de subsidie- en fiscale mogelijkheden;
3:  Voer de maatregelen uit;
4:  Laat een nieuw energielabel opstellen.

Ga gelijk voor A. Klinkt goed toch?

De verwachting is dat alle kantoren groter dan 100m2 in 2030 gemiddeld in het bezit moeten zijn van energielabel A (bron: RVO). Wanneer u start met het maken van uw energiebesparingsplannen is het verstandig om verder te kijken. Kiest u gelijk voor het hoogst haalbare, dus label A? Op langere termijn bespaart u dan namelijk aanzienlijk in de kosten en maakt u uw bedrijfspand nog aantrekkelijker voor een koper of huurder. Werken in een zo energiezuinig mogelijk en optimaal comfortabel gebouw. Daar gaan we voor!

Maatwerkadvies

De energieprestatie van een gebouw bepaalt voor een belangrijk deel de maandelijkse lasten. Veel kopers denken hier niet aan, terwijl er veel voordeel uit te halen valt. Een energielabel maakt de energieprestatie inzichtelijk, maar vertelt u niet hoe u kunt verduurzamen. Onze EPA-adviseurs brengen met maatwerkadvies over energielabels de mogelijke maatregelen ter sprake die u helpen bij het realiseren van een zuiniger verbruik. Meer over verschillende subsidie- en fiscale mogelijkheden leest u hier. 

Hoe gaat DuurzaamGebouw te werk met het energielabel?

DuurzaamGebouw gaat samen met u op zoek naar de juiste combinatie tussen uw duurzaamheidambities, wensen en eisen die u stelt aan uw gebouw. We maken mogelijke verduurzamings- en onderhoudsmaatregelen inzichtelijk en vervolgens verwerken we deze in een overzichtelijk maatwerkadvies. Rekening houdend met minimale kapitaalvernietiging en een maximale energiebesparing.

Hoe vraag ik een energielabel voor mijn utiliteitspand aan?

Het is verplicht om een label op te laten stellen door BRL9500-03gecertificeerde energieadviseurs. Die heeft DuurzaamGebouw in huis. Zij doen dat graag voor u. Nadat u ons heeft ingeschakeld, nemen zij een aantal kenmerken van het gebouw op. Vervolgens ontvangt u het energielabel, nadat onze energieadviseur dit heeft geregistreerd in de registratiedatabase – EP-online.nl – .

Heb ik een energielabel?

Dat kunt u hier controleren middels de gegevens van uw gebouw: http://www.ep-online.nl

Wilt u een boete voorkomen, alvast toewerken naar energielabel C of A of heeft u andere energievragen? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze gecertificeerde inspecteurs via ons contactformulier.

Voor nog meer informatie en veelgestelde vragen

https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/gebouwen/wetten-en-regels-gebouwen/bestaande-bouw/energielabel-utiliteitsgebouwen/veelgestelde-vragen