Nieuws

single.php
Nieuw advies MMM

Nieuw maatwerkadvies moet eigenaar aanzetten tot energiebesparing

Aanstaande maandag, 1 februari 2010, wordt het nieuwe Meer Met Minder Maatwerkadvies Energiebesparing officieel in gebruik genomen. Door de publieksvriendelijke opzet betekent dit advies een forse verbetering in vergelijking met de oude variant.
Het nieuwe Maatwerkadvies Energiebesparing geeft direct inzicht in de mogelijke energiebesparende maatregelen in een woning. Daarnaast wordt duidelijk wat deze maatregelen gaan kosten, welke subsidies er zijn en welke besparing op de energierekening daarmee haalbaar is.
Het nieuwe Maatwerkadvies Energiebesparing is een initiatief van het nationale energiebesparingsprogramma Meer Met Minder en is opgezet in samenwerking met de Vereniging Eigen Huis, consumentenvoorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Voor Annelies Kronenberg, programmamanager van Meer Met Minder, was het lang een groot ongenoegen: het onbegrijpelijke maatwerkadvies. “Het stond vol met tabellen, grafieken en cijfers waar de gemiddelde woningeigenaar vaak niets mee kon.” In de nieuwe opzet is juist gekeken wat de consument belangrijk vindt. Hierin staat de relevante informatie dus voorin.
“Wie snel aan de slag wil heeft aan de eerste pagina’s al genoeg”, legt Kronenberg uit. Want daar staat op de ene pagina een tabel met daarin de te treffen maatregelen, de kosten en de subsidieregelingen waarop de woningeigenaar een beroep kan doen. Op de andere pagina staat een driedimensionale tekening van een huis, die de maatregelen uit de tabel visualiseert. “Daarbij geven we ook aan welke voordelen dat voor wooncomfort en gezondheid oplevert. Op deze manier ontzorg je consumenten. Je legt in één keer een compleet voorstel neer, want in de nieuwe rapportage staat ook welke aanbieders het vervolgens kunnen uitvoeren.” Wie behoefte heeft aan meer gedetailleerde informatie vindt in het rapport ook een toelichting op het advies.

Ook voor de regisseur of uitvoerder van de maatregelen betekent het nieuwe Maatwerkadvies Energiebesparing een verbetering. Kronenberg: “Alle maatregelen, kosten en opbrengsten staan overzichtelijk op een rij. Dat biedt voor de professional een veel makkelijker handvat voor het gesprek met de woningeigenaar over wat wel en niet uit te voeren. Uiteindelijk moet het maatwerkadvies daar natuurlijk wel toe leiden.”

Kronenberg benadrukt dat de gecertificeerd maatwerkadviseur verantwoordelijk blijft voor een correct en passend Maatwerkadvies Energiebesparing. Vabi en Raak, leveranciers van de software die maatwerkadviseurs gebruiken, hebben de nieuwe opzet vanaf begin januari ter beschikking gesteld, zodat adviseurs er al mee hebben kunnen werken. Ook de veertig, eind vorig jaar door de Vereniging Eigen Huis opgeleide, bouwkundigen werken met een versie die gebaseerd is op het nieuwe Maatwerkadvies. “En met enthousiasme”, aldus Jan Wijn, senior marketeer bij VEH. “Eerdere rapportages waren te technisch. In het nieuwe rapport staat in begrijpbare taal welke maatregelen consumenten het best kunnen nemen en wat dat oplevert.”

Het nieuwe Maatwerkadvies Energiebesparing is ook aangepast aan de wijzigingen van de Beoordelingsrichtlijn (BRL 9500-02), die vanaf 1 januari van kracht is. Het sluit tevens aan bij het per 1 januari vernieuwde Energielabel woningen.

U kunt dit maatwerkadvies door ons laten uitvoeren, wanneer u dit wenst zal er een afspraak worden ingepland met één van onze deskundige medewerkers om uw woning op te komen nemen en een maatwerkrapport uit te  laten brengen.

 

De kosten voor dit maatwerkadvies bedragen €299,- exclusief BTW. Van dit bedrag krijgt u momenteel ook nog eens €200,- subisidie terug van de overheid.Contact

Wil je antwoord op je vraag?